17. kesäkuuta 2012

Juoksumusiikista, osa 2


Lupailin aikaisemmin, että selvitän hieman lisää asioita juoksumusiikista. Tässä selvittelyn tuloksia, joiden päälähteenä on Kuntoplus.fi:

Lenkkimusiikkia valitessa pitää kiinnittää huomiota biisin laadun lisäksi musiikin rytmiin. Kappaleiden BPM:n (beat per minute / iskua minuutissa) tulisi suurinpiirtein täsmätä sydämen sykkeen kanssa. Omat havaintoni tukevat tätä - olen myös saanut iPodini sisällöstä eräältäkin lainaajalta palautetta, että se nostaa sykettä jo itsessään... Tästä syystä yksinkertainen pop-/rock-musiikki, joka ei sisällä kikkailuja rytminmuutosten kanssa, sopii juoksuun parhaiten (yritin kerran juosta kuunnellen Von Hertzen Brothersia. Ei onnistunut, ei).
   Lämmitellessä ja kevyessä hölkässä musiikin optimaalinen BPM on noin 100. Varsinaisessa juoksutreenissä BPM:n tulisi olla 120 - 180. Kuntoplus.fi-sivusto viittaa tutkimustuloksiin, joiden mukaan useimpien juoksijoiden suosikki-BPM on noin 125. Jokaista lenkkiä ei kannata vetää aina samalla soittolistalla, vaan musiikkia kannattaa varata niin rauhallisia kuin vauhdikkaampiakin lenkkejä ajatellen. Ja näiden sekoittaminen keskenään antaa lisää intoa intervalleihin :)


Musiikinkuuntelun fysikaaliset vaikutukset liikuntaan on todettu tanskalaisissa tutkimuksissa: musiikkia kuunneltaessa sekä adrenaliinin että dopamiinin tuotanto lisääntyy. Ensin mainittu edesauttaa lihasten energiansaantia ja jälkimmäinen nostaa mielialaa - näin harjoittelu tehostuu ja väsymyksen tunne tulee myöhemmin kuin ilman musiikkia. Tämän lisäksi musiikki vaikuttaa myös hengitystä ja sykettä kontrolloivaan osaan hermojärjestelmässä sekä aktivoi aivoja molemminpuolisesti.

Alla suoraan edellä mainitulta sivustolta löytynyt lista BPM-esimerkeistä:

80: Minister of Rock 'n Roll, Lenny Kravitz
81: Overrated, Gavin DeGraw
114: Makes Me Wonder, Maroon 5
115: The Way I Are, Timbaland
117: Just Fine, Mary J. Blige
119: Poker Face, Lady Gaga
119: 21st Century, Red Hot Chili Peppers
123: My Hump, Black Eyed Peas
124: Please Don't Stop the Music, Rihanna
125: Vintage Clothes, Paul McCartney
129: Are You Gonna Go My Way, Lenny Kravitz
129: The Way You Move, OutKast
131: Mercy, Duffy
131: Life in Technicolor ii, Coldplay
132: Hit That, The Offspring
138: Peace, Depeche Mode
140: Beat It, Michael Jackson
140: Viva la Vida, Coldplay
140: Vertigo, U2
144: Waterloo, ABBA
145: My Life Would Suck Without You, Kelly Clarkson
150: The View from the Afternoon, Arctic Monkeys
150: Born to Run, Bruce Springsteen
150: Run, Snow Patrol
160: Omaha, Counting Crows
160: Everyday I Love You Less and Less, Kaiser Chiefs
160: Hey Ya!, OutKast
170: One Too Many Mornings, The Chemical Brothers
170: Bodysnatchers, Radiohead
170: Runnin' Down a Dream, Tom Petty & The Heartbreakers
180: Stop This Train, John Mayer
180: No One, Alicia Keys
180: Big Yellow Taxi, Counting Crows & Vanessa Carlton
187: Want It All, Queen
190: One Step Closer, Linkin Park
190: No Way Back, Foo Fighters

Lisää juoksu-/liikuntamusiikkia voi etsiä esim. osoitteista www.jogtunes.com tai www.workoutmusic.com, josta muuten löytyy mm. Biggest Loser -tv-ohjelman mix-lista ja Serena Williams -mix. Sivustoilta voi käydä myös lunttaamassa oman lempimusiikkinsa BPM:n, jos ei halua ostaa uusia kappaleita/listoja.


Omaa soittolistaa saa muokattua esim. WavePadilla tai MixPad Audio Mixerillä. iTunesiin saa ladattua BPM-detektorin vaikkapa täältä: www.bpmdetection.com. (Huom. en ole itse kokeillut em. ohjelmia, joten omalla vastuulla!)

Tai jos omistat metronomin ja haluat nähdä vähän vaivaa, voi toki käyttää sitäkin ;)

Kävin itse tänään reilun puolen tunnin kevyellä lenkillä sateessa. Musiikkikaan ei tee ihmeitä, sillä meno tökki ja jalat tuntuivat kankeilta. Uskon kuitenkin, että vielä huonommin olisi mennyt musiikitta... Joskus vain on vähän huonompia päiviä - silti olen ihan tyytyväinen, että tuli lähdettyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti