14. kesäkuuta 2012

Viisi päivän tärkeintä ateriaa ja muita ruokajuttuja

Kaikkihan sen ovat kuulleet: aamiainen on päivän tärkein ateria. Oli se sitten totta tai ei, ei pidä unohtaa, että urheilijan/laihduttajan/kiinteytyjän - ja oikeastaan ihan kenen tahansa - olisi tärkeää syödä usein ja tarpeeksi. Monet laihtumisesta haaveilevat jättävät aterioita väliin, mistä on seurauksena ainoastaan aineenvaihdunnan hidastuminen ja entistä kovempi nälkä seuraavalla aterialla tai aterioiden välillä. Jokainen urheileva taas toivottavasti tietää ruoan merkityksen palautumisessa (Ihan totta, kyllä ne banaanit ovat ihmisillekin. Älkää uskoko kaikkea mitä apina mainoksessa sanoo). 5 - 6 ateriaa päivässä olisi aikuisellekin sopiva määrä, ruokailujen välin ei tulisi venyä yli neljän tunnin.


Mitä ihmettä sitten pitäisi syödä?


Itse liputan täysin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemussuositusten puolesta; en oikein ole vakuuttunut esim. karppaamisen pitkäaikaisvaikutuksista terveyteen, vaan syön aamupuuroni hiilaripeikkoja pelkäämättä :) Eihän meilläkään täydellisesti syödä, mutta terveelliseltä pohjalta voi paremmin joskus herkutellakin. Olet mitä syöt, ja koska meillä on vain yksi elämä, se olisi ihan kiva elää terveenä, vai mitä? Kannattaa tutustua tuohon edelliseen linkkiin, ja jos kaipaat vielä lisätarkennusta, sitä löytyy täältä. Suositukset ovat vuodelta 2004, ja niitä ollaan juuri tarkistamassa. Uudet suositukset pyritään julkaisemaan talvella 2013, ennakkoon niistä tiedetään ainakin se, että lihan määrää vähennetään ja kasviksia lisätään.

Ihan pikaisesti proteiineista

Vaikkei karppaisikaan, tulisi silti pitää huolta riittävästä proteiinien saannista. Protskutarvetta kasvattavat rankka fyysinen rasitus, niukka hiilihydraattien saanti, laihdutus, tavoite kasvattaa lihasmassaa sekä treenaamisen tehostaminen - tähän sisältyy myös liikunnan aloittaminen pitkän tauon jälkeen (Fitness 4/06). Hyvälaatuisia proteiineja tulisi nauttia päivän jokaisella aterialla. Etenkin urheilijat hyötyvät siitä, että alkupäivästä syödään suhteessa enemmän hiilihydraatteja ja illalla proteiinia, näin harjoitukseen valmistautuminen ja siitä palautuminen tehostuvat. Maidon proteiini eli kaseiini on lihasten kasvattajan (ja kiinteytyjän!) paras ystävä, seuraavalla kauppareissulla siis ostoskoriin raejuustoa ja maustamatonta rahkaa.

Jatkoa seuraa...

Olen sen verran kiinnostunut ravitsemusasioista, ettei tämä ruokapaasaus tähän lopu ;) Tällä viikolla kuitenkin tehdään vielä ainakin selkälihasliikkeitä, lisäksi lupasin selvitellä lisää juoksumusiikki-infoa. Niitä ja muuta siis luvassa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti