5. elokuuta 2012

Sauvakävelykö mummolaji?

Kun sauvakävely aikanaan esiteltiin suurelle yleisölle, sai laji osakseen kohtuutontakin pilkkaamista. Sauvojen kanssa lenkkeily näytti nololta, eikä kukaan itseään kunnioittava, nuori ihminen voinut kuvitellakaan lähtevänsä sauvakävelylle vapaaehtoisesti. Onneksi nykyisin asenteet ovat jo muuttuneet, sillä sauvakävely on tehokas harjoittelumuoto, joka sopii kaikille aloittelijoista huippu-urheilijoihin, eikä edes maksa paljon.
   Kaivoin siis tänään kätevät, teleskooppimalliset sauvamme (joiden pituutta voi säätää käyttäjän mukaan) esiin ja suuntasin lenkkipolulle todistamaan, että nuorikin voi harrastaa dementiahiihtoa ;) En muuten ollut ainoa sukupolveni edustaja...

Sauvakävely on hyvä tapa aloittaa lenkkeilyharrastus tai tuoda vaihtelua muuhun harjoitteluun, sillä se yksinkertaisimmillaankin kehittää tehokkaasti peruskuntoa, mutta siitä saa muokattua monia eri harjoituksia esim. ylä- tai alamäkitreeneillä. Joidenkin tutkimusten mukaan se kuluttaa jopa 40 prosenttia enemmän energiaa kuin tavallinen kävely - 60-kiloisella henkilöllä n. 338 kcal tunnissa (80-kiloisella 442 kcal). Ainakin sauvat tuovat lisää vauhtia, ja niiden avulla saa myös keski- ja ylävartalon lihakset tiukasti töihin, joten voi hyvinkin pitää paikkansa. 

Lenkillä oikea tekniikka on tärkeä; jo vääränlainen ote sauvoista saattaa jumittaa hartiat ikävästi. Huomiota tulee kiinnittää myös sauvojen liikkeeseen ja askeleen pituuteen. Hyvä uutinen on se, ettei oikealaisen sauvakävelyn oppiminen ole kuitenkaan erityisen vaikeaa.
   Sauvojen kanssa kävellessä askeleen tulisi pidentyä tavallisesta kävelystä. Tärkeää on se, missä kohdassa sauvat osuvat maahan: niitä ei tulisi roikottaa perässä, muttei töksäyttää alas liian edessäkään - sopiva kohta on vastakkaisen jalan kantapään takana. Asento kävellessä on hieman etuviisto, kämmenen voi avata työnnön lopussa, niin ei tule vahingossa puristaneeksi sauvaa.

Jos edelleen nolottaa liikaa lähteä yksin sauvomaan, voi tiedustella paikkakuntansa urheiluseuroilta mahdollisia yhteissauvalenkkejä. Tekniikkaakin opetetaan monissa paikoissa, ja lisää tietoa löytyy esim. osoitteesta www.sauvakävely.fi, josta itsekin tuota kävelytapaa tarkistelin. Ja mikäli ajatus sauvojen kanssa lenkkeilystä tuntuu kaikesta huolimatta ylitsepääsemättömältä, ei se "pelkkä" reipas kävelykään pahaa tee.

2 kommenttia:

  1. Sauvakävely on tosi mukavaa! Sut on muuten myös haastettu blogissani :) http://inmotionblogi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Haaste otettu vastaan :) Palaan tuohon mahdollisimman pian, toivottavasti huomenna.

    VastaaPoista